Faktai apie sapnus


20 įdomių faktų apie sapnus, sapnavimą ir miegą

1. Vieną trečdalį gyvenimo praleidžiame miegodami.

2. Šeši metai - tai vidutinis laikas, kurį praleidžiate gyvenime sapnuodami. Tai daugiau nei 2100 dienų praleistų sapnų pasaulyje.

3. Sapnai egzistuoja tiek, kiek ir visa žmonija. Pavyzdžiui, Romos laikais įstabūs ir ryškūs sapnai būdavo pateikiami Senatui, jame aptarinėjami, analizuojami ir interpretuojami.

4. Kiekvienas iš mūsų sapnuojame. Visi iki vieno! Jei galvojate kitaip, tai tik dėl to, kad savo sapnų neprisimenate, bet tai nereiškia, kad jūs nesapnuojate. Iš tiesų, jūs galite ir dažniausiai turite susapnuoti net keletą skirtingų sapnų per normalų nakties miegą.

5. Sapnai nepakeičiami ir ypač reikalingi, net būtini. Sapnų trūkumas pasireiškia neigiamai tiek fiziniame, tiek protiniame lygmenyje. Dėl mažo, reto sapnavimo gali atsirasti asmenybės sutrikimai ir kiti pakitimai.

6. Vidutiniškai sapnuojate apie vieną ar dvi valandas per naktį, kuriose nuo keturių iki septynių sapnų.

7. Aklieji taip pat sapnuoja. Vaizdinių pasirodymas sapnuose priklauso nuo to, ar žmogus aklas nuo gimimo, ar regėjimo neteko vėliau. Ne tik vaizdiniai pasireiškia sapnuojant. Garsai, kvapai ir kiti dirgikliai sapnuojant akliesiems ypač suaktyvėja.

8. Praėjus penkioms minutėms po sapno, pusė turinio užmirštama. Po dešimties - 90 procentų prarandama.

9. Vyrai dažniau sapnuoja kitus vyrus, o moterys sapnuoja visus, tiek moteris, tiek vyrus, vienodai.

10. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad mūsų smegenys dirba daug intensyviau sapnuojant nei pabudus.

11. Ką tik po REM miego fazės pažadintas žmogus gali aiškiau nupasakoti sapnus nei tas, kuris išmiegojo visą naktį iki pat ryto.

12. Mokslininkai nustatė, kad REM fazės metu vyrai patiria erekcija, o moterys - padidėjusią kraujotaką lyties organuose - visa tai nepriklauso nuo sapnų turinio. Beje, "šlapi sapnai" įvyksta nepriklausomai nuo to, ar sapno turinys susijęs su seksu.

13. Nerūkantys sapnuoja ilgiau ir intensyviau nei rūkantys.

14. Naujagimiai ir kūdikiai sapnuoja taip pat, tačiau savęs sapnuose nemato. Vaikai tik nuo 3-4 metų pradeda sapnuoti save.

15. Kai knarkiate, negalite sapnuoti.

16. Košmarus dažniau sapnuoja 3-8 metų vaikai.

17. Apklausos metu nustatyta, kad 67% pasaulio gyventojų sapnuodami patyrė "Deja Vu" (dežavu). Moterys "Deja Vu" patiria dažniau už vyrus.

18. Maždaug 3% suaugusiųjų kenčia nuo miego apnėjos. Tai miego sutrikimas, kurio metu sustoja kvėpavimas, tačiau ši liga išgydoma. Todėl kuo ankščiau kreipsitės į gydytojus, tuo greičiau atgausite jėgas, nesijausite kiekvieną ryta pavargęs ir nepailsėjęs.

19. Statistiškai nustatyta, kad namas yra dažniausiai sutinkama aplinka sapnuose.

20. Ir paskutinis faktas apie vyrus: labai normalu, kai suaugęs patinas patiria erekciją sapne (REM etape), nors pats sapnas nėra susijęs su seksualumu.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

sapnavau kad guliu duobeja ir negaliu is jos islisti ,o kai atsiduriau name ten visur taip purvina buvo,kad as draugus nenorejau kvesti kurie buvo laukia man gieda buvo.

Anonimiškas rašė...

sapnavau, kad mano jorku suo, atsivede kaciuka ryza.ir kas svarbiausia as ta kaciuka padejau atsivesti, gal kas zino ka gali reiksti mano tetis sunkiai serga as labai bijau del visko.. jai kas zinote ka apie si mano sapna gal galite man atrasyti [email protected] isanksto dekoju

Anonimiškas rašė...

Sapnavau kad ejau su savo vyru link banko susikabine rankom, tada vyro siluetas dingo, mane apsupo 4 nepazystamos moterys su chrizantemom. mes susipesem, geles atrodo sudraskiau. ka tai reikstu? [email protected]

Sapnai rašė...

Ponia Grisevičiene, sapnas, kurį sapnavote, nevertinant aplinkybių, žada sėkmę ir gerovę. Jums pageidaujant, įkeltas naujas sapno aiškinimas: sapno apie chrizantemas reikšmė.
Tačiau norint iš esmės tinkamai išanalizuoti būtent tokį sapną, privalote įvertinti ir kitų simbolių ryškumą bei padėti sapne bei pasitikrinti šių simbolių aiškinimą sapnininke: bankas, vyras, moterys.

Rašyti komentarą

Vardo reikšmės paieška:

Sužinok dabar, ką reiškia tavo vardas!



Naujausi sapnų pasakojimai, komentarai ir aiškinimai:

Sapnų pasakojimų prenumerata.

Įveskite savo el. pašto adresą:

Kodėl ir kaip prenumeruoti ?